Verkon tietoturvauhat

Tietoturva on nykyään yksi puhutuimpia aiheita monissa eri paikoissa. Koulut, työpaikat, sosiaalisen median sivustot, sekä viranomaiset kertovat tietoturvallisuudesta ja siitä, miten omat henkilötiedot saa pidettyä turvassa. Vaikka monien asioiden siirtyminen nettiin on hyvä asia ja kehitys liikkuu huimaa vauhtia eteenpäin, emme me kaikki voi olla tietoisia jokaisesta riskistä. Varmasti jokaiselle on kuitenkin selvää, ettei omaa henkilötunnusta tai maksukorttien tietoja jaeta toisille verkon kautta noin vain. Luotettavat tahot ovat tunnettuja ja yleensä heidän sivustoiltaan löytää kaiken tarvittavan tiedon siitä, miten annettuja tietoja käytetään ja kuka ne näkee. Tietoturva on asia, johon jokaisen verkkoa käyttävän tulisi kiinnittää huomiota ja ottaa selvää perusasioista. Myöskin on hyödyllistä tietää, mitä tehdä jos omat tiedot päätyvät vääriin käsiin.

Mahdolliset tietoturvauhat

Yksi tärkeimmistä asioista, joilla omia tietoja suojataan, on salasana. Usein, kun rekisteröidyt sivustolle, on siellä lista vaatimuksista, jotka salasanan tulee täyttää. Esimerkiksi sen tulee olla tarpeeksi pitkä ja siinä tulee olla kirjaimia, numeroita, sekä erikoismerkkejä. Toisten käyttäjien salasanojen arvaaminen on lähes mahdotonta, jonka takia moni on varmasti vastaanottanut viestejä, jotka yrittävät saada sinut antamaan sen. Nämä salasanojen kalasteluviestit saattavat mennä suoraan sähköpostin roskapostiin, mutta kannattaa silti olla tarkkana, minkä linkin avaa! Viesti voi olla esimerkiksi ilmoitus kilpailusta tai, että olet voittanut sellaisen. Kannattaa aina tarkistaa viestin lähettäjä, sekä muut tiedot, ennen kuin klikkaa mitään viestistä auki. Jos sinulla on edes pieni epäilys, että viesti ei ole oikea tai et edes tunnista lähettäjää, kannattaa se poistaa saman tien. Tämän kaltaisia huijausviestejä on lähetetty jopa tunnettujen yritysten nimissä, joten niiden kanssa saa olla erityisen tarkkana. Näistä myös uutisoidaan paljon, joten tietoa niiden tunnistamiseen siis löytyy.

yhä useammat kaupat ovat saatavissa vain verkossa

Monet kaupat ovat siirtyneet verkkoon ja osa on löydettävissä vain sitä kautta. Kun selailet hakutuloksia etsimillesi tuotteille tai palveluille, muista tarkistaa hieman taustoja kyseiselle firmalle. Jos nettisivut toimivat kehnosti ja niiden ulkoasu näyttää keskeneräiseltä, voit kysyä itseltäsi, myisitkö omia tuotteitasi näin? Joskus tietysti saattaa olla niin, että verkkosivujen teko on kesken tai yritys on uusi tässä asiassa. Kun haet verkosta muiden asiakkaiden arvosteluja, saat varmasti nopeasti selville, jos kyseessä on epäluotettava sivusto. Paras tapa välttyä suuremmilta vahingoilta, on valita tarkkaan sivustot, jolle tiedot luovuttaa. Nykyään myös monilla verkkokaupoilla on käytössä erillisiä tapoja esimerkiksi maksun suorittamiseen. Sivustolla voi olla jonkun toisen yrityksen palveluita, joiden kautta tiedot siirtyvät. Yleensä nämä yritykset ovat erikoistuneet juurikin turvallisiin tiedonsiirtoihin ja pitävät tarkasti huolta palveluidensa toimivuudesta.

pitää mobiili ajan tasalla

Älylaitteet, jotka ovat kytkettynä nettiin, ovat aina mahdollisia riskitekijöitä. Kun ostat esimerkiksi puhelimen, muista ottaa selvää valmistajasta. On tärkeää, että älypuhelin pysyy päivitettynä ja siihen myös tulee päivityksiä. Erilliset ohjelmat, jotka tarkistavat laitteen mahdollisilta haittaohjelmilta, ovat suositeltuja myöskin. Mutta puhelimen lisäksi kannattaa huomioida muutkin kodin laitteet. Monissa lasten leluissa voi nykyään olla toimintoja, jotka vaativat nettiyhteyden. Vähän aikaa sitten uutisissa kerrottiin myös itkuhälyttimistä, jotka aiheuttivat jopa sen, että ulkopuolinen sai käyttöönsä sen kuvaamaa materiaalia. Tämän kaltaiset riskit ovat erittäin vakavia ja voivat aiheuttaa omien tietojen vuotamisen ja leviämisen. Kaikista laitteista ja niiden keräämistä tiedoista kannattaa olla kiinnostunut, sillä kaikkeen ei tarvitse myöskään antaa lupaa. Varsinkin nuorten kanssa kannattaa keskustella ja kertoa, että kaikkia sovelluksia ei kannata ladata puhelimeen myöskään. Omaan tietoturvallisuuteen voi vaikuttaa paljon, vaikka joskus jotain voi mennä pieleen muidenkin tahojen puolella.

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: