Tuhoisat tietokonevirukset

Tietokoneviruksen saaminen on tapahtunut monille käyttäjille ainakin jossain muodossa. Useimmissa tapauksissa se on aiheuttanut vain lievää haittaa, joka on vaatinut puhdistusta ja virustentorjuntaohjelman asennusta ongelman poistamiseksi. Muissa tapauksissa se on voinut olla täydellinen katastrofi, jolloin tietokone on muuttunut erittäin kalliiksi tiiliskiveksi, jota mikään määrä virustorjuntaa ei voi enää suojata.Tässä artikkellissa nostamme esiin neljä pahinta ja tunnetuinta tietokonevirusta, jotka ovat aiheuttaneet paljon vahinkoa todellisessa elämässä. Nämä haittaohjelmat ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa, jotka ovat maksaneet miljardeja euroja ja häirinneet elintärkeää infrastruktuuria.

1. ILOVEYOU

ILOVEYOU-virusta pidetään yhtenä tunneimmista tietokoneviruksista, joita koskaan on luotu, eikä ole vaikea nähdä miksi. Virus onnistui tuhoamaan tietokonejärjestelmiä kaikkialla maailmassa, mikä aiheutti vahinkoja yhteensä 10 miljardin euron arvosta. 10% maailman Internetiin liitetyistä tietokoneista uskottiin saaneen tartunnan. Se on niin tuhoisa, että hallitukset ja suuret yritykset ottivat postitusjärjestelmänsä pois päältä tartunnan estämiseksi.Viruksen ovat luoneet kaksi filippiiniläistä ohjelmoijaa, Reonel Ramones ja Onel de Guzman. Virus saa sosiaalisen suunnittelun avulla saada ihmiset napsauttamaan liitetiedostoa; tässä tapauksessa rakkauden tunnustusta. Liite oli itse asiassa skripti, joka muodostaa TXT-tiedoston, koska Windows peitti tiedoston todellisen laajennuksen. Kun sen klikkaa auki, se lähettää itsensä kaikille käyttäjille postituslistalla ja jatkaa tiedostojen korvaamista omalla skriptillään, jolloin tietokone on käynnistämätön. Tämä johti sähköisen kaupankäynnin lain käyttöönottoon ongelman ratkaisemiseksi.

2. Koodi Red

Koodi Red

Koodi Red tuli ensimmäisen kerran esiin vuonna 2001 ja sen löysi kaksi eEye Digital Securityn työntekijää. Se oli nimeltään “Code Red”, koska pari juomasi Code Red Mountain Dewia löytöhetkellä. Tietokoneet, joihin on asennettu Microsoft IIS -verkkopalvelin, hyödyntävät järjestelmässä puskurin ylivuodon ongelmaa. Se jättää kovin vähän jälkiä kiintolevylle, koska se pystyy toimimaan kokonaan muistissa, kooltaan 3,569 tavua. Kun tietokone on infektoitu, se kopioi itseään satakertaisesti ja päätyy syömään paljon järjestelmäresursseja.

3. Melissa

Se on nimetty Floridan eksoottisen tanssijan mukaan, jonka David L Smith loi vuonna 1999. Se alkoi tartunnan saaneena Word-dokumenttina, joka julkaistiin alt.sex-usenet-ryhmässä ja väitti olevansa luettelo pornografisten sivustojen salasanoista. Tämä sai ihmiset uteliaiksi ja kun se ladattiin ja avattiin, se laukaisi makron sisälle. Virus lähettää itsensä sähköpostiviestikirjan 50 henkilölle, mikä lisää sähköpostiliikennettä, häiritsemällä hallitusten ja yritysten sähköpostipalveluja. Toisinaan se vahingoittaa myös asiakirjoja lisäämällä niihin Simpsons-viitteen.Smith jäi lopulta kiinni, kun he löysivät hänen luomansa Word-asiakirjan. Tiedosto ladattiin varastetulla AOL-tilillä ja lainvalvontaviranomainen pystyi  pidättämään hänet alle viikon sen ensimmäisen word-asiakirjan lähettämisen jälkeen. Hän teki myöhemmin yhteistyötä FBI:n kanssa toisten virustekijöiden vangitsemisessa, jotka olivat kuuluisia esimerkiksi Anna Kournikova-viruksen luojina. Hän toimi yhteistyössä vain 20 kuukauden ajan ja maksoi sakon, jonka suuruus oli 5000 euroa hänen 10 vuoden tuomiosta. Viruksen tiedetään aiheuttavan 80 miljoonan euron vahinkoja.

4. Sasser

Sasser

Windows-mato, joka löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004, on luonut tietojenkäsittelytieteen opiskelija Sven Jaschan, joka loi myös Netskyn maton. Sasser hidastaa ja kaataa tietokoneen. Vaikutukset olivat uskomattoman häiritseviä, sillä miljoonat tietokoneet olivat tartunnan saaneita ja tärkeitä kriittisiä infrastruktuureja. Mato käytti hyväksi paikallisen turvallisuusviranomaisen osajärjestelmäpalvelun (LSASS) puskurin ylivuodon haavoittuvuutta, joka ohjaa paikallisten tilien tietoturvapolitiikkaa. Se käyttää myös järjestelmän resursseja levittämään itseään muihin koneisiin Internetin välityksellä ja tartuttamaan muita automaattisesti.Viruksen vaikutukset olivat laajalti levinneet, sillä vaikka hyväksikäyttö oli jo korjattu, monet tietokoneet eivät ole sitä päivittäneet. Tämä johti yli miljoonaan infektioon, kun otettiin kriittisiä infrastruktuureja, kuten lentoyhtiöitä, uutistoimistoja, julkisia liikennevälineitä, sairaaloita, julkista liikennettä jne. Kaiken kaikkiaan vahingon arvioitiin maksaneen 18 miljardia euroa.

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: