Tietokonevirukset

Oletko koskaan kokenut sitä tunnetta, kun olet juuri saanut kirjoitettua jonkin tärkeän palaverimuistion tai äidinkielen esseen tietokoneelle, ja huokaiset helpotuksesta, kun iso urakka on ohi – vain huomataksesi, että tiedosto on täysin kadonnut koneelta. Tai yrität vimmatusti tehdä töitä, mutta kone on hitaampi kuin hitain etana, ja erilaisia virheilmoituksia alkaa tulvia uskomattomalla vauhdilla näytölle. Silloin tietokoneesi on voinut sairastua; sillä voi olla pahanlaatuinen virus. Mitä ihmettä tällaiset tietokonevirukset oikein ovat, mistä niitä tulee, ja mitä on tehtävissä, jos sellainen on vallannut koneesi? Lähdetäänpä katsomaan mitä tietoja löydämme tästä asiasta, joka on valitettavan yleinen ongelma ympäri maailmaa nykyään; onneksi tähänkin sairauteen on löydettävissä vastalääkkeitä.

Mitä tietokoneviruksia on, ja mitkä ovat pahimmat?

Mitä tarkoittavat tietokonevirukset? Ne ovat pieniä tietokoneohjelmia, siis haittaohjelmia, jotka leviävät esimerkiksi sähköpostin liitetiedostoina, jonkin levykkeen tai CD-ROM:in, tai ihan Internet-selaimen kautta koneesta toiseen, ja täysin käyttäjän huomaamatta. PC-laitteille tunnusomaisia viruksia voivat olla makro- ja käynnistyslohkovirukset. Makrovirukset leviävät usein sähköpostin tiedostoliitteiden kautta – mutta vain jos liitteen avaa. Niiltä voi välttyä, jos suhtautuu, varsinkin tuntemattoman lähettäjän ollessa kyseessä, hyvin varovaisesti liitteisiin, eikä avaa niitä. Käynnistyslohkovirukset kopioivat itseänsä kiintolevyn käynnistyslohkoon, ja niiden koodi on jonkin toisen koodin seassa. Silloin ohjelma tekee jotain aivan muuta kuin sen pitäisi tehdä.


BIOS-muistin

Tyypillistä on, että virus monistaa itseään, ja leviää näin tietokoneesta toiseen. Yleisin haitta on tietojen hävittäminen, mutta pahimmillaan virus voi tuhota BIOS-muistin, ja silloin tietokone ei enää edes käynnisty. Ensimmäisessä toimintavaiheessa virus pyrkii levittämään kopioita itsestään, esimerkiksi jäljentämällä itsensä levykkeille. Seuraavassa vaiheessa virus aktivoituu, tai voi olla, että se on aktivoitunut jo kopioimisen yhteydessä. Joskus ei tapahdu mitään muuta vahinkoa kuin että koneen toiminta hidastuu ja tulee yhteensopivuusongelmia. Mutta viruksen paha tapa tuhota tietoa on se, että se kirjoittaa hitaasti roskakoodia kiintolevylle. Tämä voi olla tuhoisaa, koska varmuuskopiotkin voivat saastua.

Mitkä ovat olleet tuhoisimpia viruksia? Yksi aivan ensimmäisistä maailmassa oli niin sanottu Morris-mato, joka ilmaantui jo 30 vuotta sitten, tarttui 6000 tietokoneeseen, ja aiheutti ennennäkemätöntä haittaa. Se oli kuitenkin vain alkua. Vuonna 2004 eräs virus levisi uskomattoman nopeasti ja tuhoisasti viattoman oloisen sähköpostiviestin, “I Love You”, kautta. Kun liitetiedosto avattiin, koneeseen tarttui virus, joka tuhosi tiedostoja. Tämä haittaohjelma sairastutti puoli miljoonaa konetta ja aiheutti 15 miljardin dollarin vahingot. Entäpä Slammer joka ilmaantui vuonna 2003? Tämä nettimato oli todella salakavala, ja kun se levisi netissä, viruksen koko tuplaantui aina 8,5 sekunnin välein! Se aiheutti palvelunestohyökkäyksiä sekä hidasti todella merkittävästi nettiliikennettä. Mikä pahinta, se onnistui löytämään aina vastustuskyvyttömimmät kohteet, ja sen uhriksi joutuivat muun muassa Yhdysvalloissa Washingtonin hätäpalvelu ja Ohiossa sijaitseva ydinvoimala. Vahingot olivat jälleen kerran miljardiluokkaa. Mydoom -niminen mato levisi vuonna 2004 hyvin nopeasti sähköpostin välityksellä. Uhrin avatessa postin, haittakoodi latautui välittömästi koneelle varastaen henkilön Outlook-osoitelistan, ja levisi näin muiden sähköposteihin. Tällä kertaa seurauksena olivat melkein 40 miljardin dollarin vahingot.

Kuten huomaamme, tietokonevirukset ovat todellinen vitsaus. Nykyään puhutaan jo hakkeroinnista, kiristysohjelmista ja kyberhyökkäyksistä. Jopa kokonaisten valtioiden verkkoihin on yritetty hyökätä, ja usein myös onnistuttu asentamaan haittaohjelmia. Onneksi samaan aikaan viruksien kehittyessä kehittyvät myös virustorjuntaohjelmat. Ennaltaehkäisy onkin aina paras puolustus. Kannattaa siis asentaa tietojärjestelmään virustorjuntaohjelmisto, ja myös päivittää se tarpeeksi usein. Asenna myös palomuuri, äläkä käytä mitään epäilyttäviä tiedostoja, myöskään sähköpostien liitetiedostoja. Tietojärjestelmästä pitäisi ottaa myös säännöllisesti varmuuskopio.

Tietokonemaailma on siis eräänlaisen sodankäynnin taistelutanner, eivätkä hyökkääjät sodan uhreja sääli. Kannattaa ottaa kaikki puolustuskeinot käyttöön näitä ilkeitä viruksia vastaan. Näin voit olla varma, etteivät ne aiheuta lopullista vahinkoa tietokoneellesi.

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: