Parhaita komediaelokuvia

Kun puhutaan huumorista ja komediaelokuvista, on hyvä muistaa, että makuja on monenlaisia; se mikä naurattaa ja huvittaa toista, voi olla toisen mielestä täysin tylsää tai mautonta. Jonkinlaisia yleistyksiä voidaan kuitenkin tehdä perustuen esimerkiksi komediaelokuvan suosioon. Ja jokainen voi tietysti tehdä ikioman TOP50 -listansa tai TOP10 -listansa omista mielielokuvistaan. Tässä kirjoituksessa lähdetään katsomaan parhaiden komediaelokuvien listaa sekä subjektiivisesti että myös sen mukaan, minkälaisen suosion elokuvat ovat saaneet maailmanlaajuisesti, ja mitkä ovat olleet todellisia kassamagneetteja viime vuosien tai jopa vuosikymmenien aikana.

Usein komediaelokuvat muuttuvat nopeasti sarjoiksi, ja toisaalta yhtä nopeasti sarja voi muuttua yhä huonommaksi elokuva elokuvalta; silloin on ehkä yritetty vähän liikaa. Mutta myös loppuun asti suosittuja, hauskoja elokuvasarjoja löytyy. Verkosta voi löytää lisäksi satoja sivustoja, jotka ovat keskittyneet kokoamaan hauskaa materiaalia, ja tekemään niistä erilaisia listoja. Esimerkiksi CollegeHumor -sivusto listasi hiljattain sata parasta komediaelokuvaa maailmassa kautta aikojen. Ehkä melko yllättävästi tämän listan kärkeen ponkaisi klassikko vuodelta 1974, Monty Pythonin hullu maailma. Tämä elokuva hyvin todennäköisesti jakaa ihmisiä; toisille Monty Pythonin brittiläinen huumori on ehdottomasti parasta mahdollista, toiset eivät taas ymmärrä sitä ollenkaan. Maailmanlaajuiset komediasuosikit ja lipputuloennätyksiä tekevät elokuvat tulevatkin pääsääntöisesti Yhdysvalloista. Mutta lähdetäänpä katsomaan, mitkä elokuvat ovat saaneet ihmiset nauramaan ympäri maailmaa, myös meillä Suomessa.

Kauhea kankkunen -elokuvat

Tämä meillä Suomessakin erittäin suosittu komediaelokuvasarja on ollut varsinainen kassamagneetti kansainvälisesti katsottuna: kaikki sen kolme osaa löytyvät 11 parhaiten tuottaneen elokuvan listalta. Tämän mustan komedian helmen kahden ensimmäisen osan juoni liittyy häihin, tai oikeammin sanottuna häitä edeltäviin polttareihin, joiden karmeissa jälkimainingeissa kaverukset joutuvat setvimään mitä oikein on tapahtunut.

Molemmissa polttari-aiheisissa elokuvasarjan osissa hääseurueen miehet ovat möhlineet karmeassa humalassa ympäri kaupunkia, ja sen seurauksena joku henkilöistä on kadonnut. Löytääkseen henkilön ajoissa ennen häitä ystävysten täytyy alkaa kohmelossa kelailemaan tapahtumia taaksepäin ja etsimään kaikenlaisia johtolankoja. Kaikeksi onneksi sattumusten ketju selviää, kadonnut tyyppi löytyy, ja häitä päästään viettämään: toki monen ollessa enemmän tai vähemmän kolhiintuneena tilanteista johtuen. Kolmannessa osassa taas setvitään välejä rikollisjoukkion kanssa seurauksena monista kahdessa ensimmäisessä elokuvassa tapahtuneista asioista. Tässäkin elokuvasarjassa viimeinen osa alkoi jo osoittaa otteen lipsumista; se on sarjan huonosti menestynein elokuva. Ehkä tekijät osasivat lopettaa ajoissa!

Mies ja alaston ase -sarja

Tämä tunaroivasta Frank Drebin -nimisestä poliisista ja hänen yhtä toilailevista ystävistään kertovan komediaelokuvasarjan osat eivät ole päässeet lipputuloissa edes 100 parhaiten menestyvän elokuvan joukkoon, mutta ne ovat sekä kriitikoiden että katsojien mielestä kulttimaineensa arvoisia. Elokuvat perustuvat tv-sarjaan Hei, me pamputetaan eli Police Squad, jota esitettiin 1980-luvun alkupuolella. Sekä tv-sarjan että elokuvasarjan takana ovat Jim Abrahams sekä Zuckerin veljekset David ja Jerry, jotka olivat myös Hei, me lennetään -elokuvien luojia. Viimeksi mainittu elokuvasarja on listattu erääksi kulttuurisesti merkittävimmistä amerikkalaistuotoksista, eikä ihme: se oli aika lailla ensimmäisiä lajissaan.

Jim Carreyn elokuvat

Viimeiseksi katsotaankin komediaelokuvia näyttelijälähtöisesti – Jim Carrey on nimittäin yksi maailman menestyneimmistä koomikoista ja näyttelijöistä, ja hänen tähdittämänsä komediat ovat olleet takuuvarmoja suosikkeja vuodesta toiseen. Jim Carrey on vertaansa vailla oleva kuminaama, ilmehtijä ja monitaituri, esitti hän sitten lemmikkisalapoliisia Ace Ventura -elokuvissa tai täysin älyvapaata, mutta lämminsydämistä Lloyd Christmasia Nuija ja tosinuija -komedioissa. Näiden lisäksi Jim Carreyn hittielokuvia ovat olleet muun muassa The Mask – naamio, Bruce – taivaanlahja, The Grinch, Me kaksi ja Irene,  sekä Valehtelija, valehtelija, jossa Carrey pääsi todella antaumuksella esittämään naamanvääntelyrepertuaariaan. Ehkä sinä et kuitenkaan ole juuri näiden mainittujen elokuvien ystävä – makuasioistahan tässä on kyse. Mutta toivoa ei ole menetetty: ehkäpä se kaikkien aikojen hauskin, naurettavin, hihityttävin, loistavin komediaelokuva on vielä tekemättä!

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: