Maailman johtavat tietoteknologiayritykset

Uuden teknologian kehitys mullistaa maailmaa nopeasti, arvaamattomasti ja intensiivisesti. Suurimpina kaupallisina tekijöinä sen kehittämisessä ja valmistamisessa etulinjassa ovat historiallisesti olleet ne, jotka keksivät, kehittävät ja luovat uutta. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse keksiä pyörää uudelleen – nykyään suurmenestyjien joukkoon mahtuu myös jokunen ketterästi toisten auraamia latuja kulkeva.

Apple

Aina perustamisestaan, vuodesta 1976, saakka Apple on kuulunut it-alan suurimpien toimijoiden joukkoon. Applen perustivat Steve Jobs, Steve Wozniak ja Gerald Wayne Kalifornian Cupertinossa, missä sen pääkonttori edelleen sijaitsee. Apple aloitti tuotantonsa Macintosh-tietokoneilla. Nykyään sen tuoteperheeseen kuuluvat Mac-tietokoneiden lisäksi iPad-tabletit, iPhone-puhelimet, iPod-musiikkisoittimet, Apple Watch-älykellot, Apple TV-älytelevisiot sekä Applen laitteiden käyttöjärjestelmät. Apple on maailman ainoa yksityinen yhtiö, jonka markkina-arvo on ylittänyt biljoona dollaria – tämä tapahtui elokuussa 2018. Myös Applen brändi on listattu maailman arvokkaimpien brändien joukkoon. Syyksi jatkuvaan suosioon arvellaan muun muuassa tuotteiden selkeää ja linjakasta designia sekä sitä, että Applen tuotteet vastaavat kuluttajien todelliseen tarpeeseen ja ovat helppokäyttöisiä. Lisäksi markkinointi hoituu pitkälti median ja asiakkaiden toimesta, yhtiön ei tarvitse siihen juuri panostaa.Toisaalta Applea on arvosteltu yritysvastuun puutteesta. Se kiertää veroja postilaatikkokonttoreiden avulla ja kierrättämällä rahaa veroparatiisien kautta. Lisäksi Amnesty Internationalin mukaan Applen laitteissa saattaa olla lapsityövoimalla tuotettua kobolttia.

Samsung

Ltd. Samsung Electronics Co. Ltd. On monikansallinen eteläkorealainen yhtiö, joka on erikoistunut kannettavan tietotekniikan tuotantoon. Samsung on kuulunut kärkinimiin alalla aina siitä saakka, kun se lanseerasi ensimmäiset lippulaivatuotteensa, Android-pohjaiset Galaxy S-puhelimen ja Galaxy Tab-tabletin vuonna 2009. Nykyään sen valikoimiin kuulu lisäksi mm. Gear-sarja, joka sisältää päällepuettavaa elektroniikkaa. Galaxy-puhelinten lisäksi Samsung valmistaa Windows Phone-, Tizen- ja Bada-puhelimia. Kaikki Samsung-tuotteet ovat edelleen Android-pohjaisia. Samsung myy enemmän älypuhelimia kuin mikään muu yksittäinen valmistaja maailmassa.

IBM

IBM, International Business Machines Corporation, tuli alun perin tunnetuksi suurtietokoneista ja palvelimista. Se perustettiin New Yorkin osavaltiossa vuonna 1924, ja aivan ensiksi IBM valmisti vaakoja, reikäkorttikoneita, kirjoituskoneita ja laskukoneita, joista IBM:n ensimmäiset tietokoneet kehitettiin 1930-luvulta alkaen. Historiallisesti yksi IBM:n merkittävimmistä tuotteista on ollut IBM 650, ensimmäinen sarjavalmisteinen, kaupallinen tietokone vuonna 1953 sekä IBM PC, Personal Computer vuonna 1980. IBM:n PC.stä on sittemmin kehittynyt alan standardi, ja suurin osa pöytätietokoneista on nykyäänkin IBM-yhteensopivia. IBM on aina ollut vahva toimija tutkimuksen, kehittämisen ja patenttien alalla. Sieltä ovat saaneet alkunsa sellaiset laajalle levinneet keksinnöt kuin pankkiautomaatti, tietokonelevyke, kiintolevyasema, magneettijuova-kortti ja luettava viivakoodi. IBM myi kannettavien tietokoneidensa tuotannon Lenovolle vuonna 2004, sillä ehdolla että kiinalainen Lenovo siirtää pääkonttorin ja osan tuotannosta Yhdysvaltoihin – näin tapahtuikin. Pöytätietokoneiden tuotannon IBM oli lopettanut jo aiemmin. Nykyään IBM toimii lähinnä it-alan konsultoinnin alueella ja ohjelmistokehittäjänä. Se tuottaa lisäksi edelleen paljon alan tutkimusta ja patentteja. IBM on myös, edelleen, yksi maailman arvokkaimmaksi arvioiduista brändeistä.

HP Inc.

HP Inc. sai alkunsa vuonna 2014 Hewlett-Packardin jakauduttua kahtia PC-koneiden tuotannon näyttäessä epävarmalta, mahdollisesti jopa kannattamattomalta. HP:n pääkonttori on Palo Altossa, Kaliforniassa. HP valmistaa pöytätietokoneita, tulostimia ja niiden oheistarvikkeita sekä 3D-tulostusratkaisuja. HP:n edeltäjä Hewlett-Packard-yhtiö oli perustettu vuonna 1939 samaisessa Palo Altossa ja se oli saanut alkunsa oskilloskooppien, elektro-magneettisen sähkömittauslaitteiden valmistamisesta. Hewlett-Packard niittikin mainetta erityisesti erilaisten havainnointilaitteiden keksijänä ja valmistajana sekä ennen tietokoneita, että niiden ohella. Hewlettt-Packardin tuotteissa arvostettiin niiden helppokäyttöisyyttä, ja heidän mottonsa olikin valmistaa tuotteita ”viereisellä tuolilla istuvalle hepulle”.

HP Inc.

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: