Kuinka suojautua identiteettivarkaudelta vuonna 2021

Tiesitkö, että identiteettivarkaudet ovat paitsi todella yleisiä, myös nopeimmin kasvava rikollisuuden osa-alue maailmassa? Tänä keväänä 2021 julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta selviää, että identiteettivarkausyrityksen kohteeksi joutui jopa 760 000 suomalaista pelkästään edellisen 12 kuukauden mittaan: varkaus onnistui 45 000 suomalaisen kohdalla. Tämä siis pelkästään Suomessa; luvut ovat päätähuimaavat jos ajattelemme koko maailman väestöä. Myöskään esimerkiksi koulutus tai tietty ikä ei suojele identiteettivarkauksilta – se voi tapahtua oikeastaan kenelle vain. Onko sitten mitään keinoja joilla voimme suojautua identiteettivarkaudelta? Ja mitä oikeastaan identiteetin varastaminen tarkoittaa? Katsotaan minkälaisia vastauksia saamme näihin kysymyksiin!

Miten identiteettivarkaus tehdään ja mitä siitä voi seurata

Identiteettivarkaudella tarkoitetaan juuri sitä miltä se kuulostaa: siinä otetaan oikeudettomasti käyttöön jonkun toisen ihmisen henkilötietoja, kuten nimi, puhelinnumero tai jopa henkilötunnus. Rikolliset kalastelevat henkilötietoja paitsi suoranaisten tietomurtojen tai tahattomien tietovuotojen yhteydessä, myös sähköpostitilien tai sosiaalisen median kautta. Monesti sähköpostitili on liitettynä erilaisiin sovelluksiin kuten Twitteriin tai Facebookiin, ja kun niihin on tallennettu vaikkapa maksukorttitietoja tai puhelin- ja osoitetietoja, on identiteettivarkaan suorastaan helppoa yhdistellä näitä tietoja ja suorittaa varkaus.

Tarkoituksena on yleensä saada taloudellista hyötyä; kun uhrien henkilötiedot ovat käytettävissä, heidän nimissään ostetaan tuotteita ja palveluita, haetaan lainoja tai jopa nostetaan suoraan rahaa tileiltä. Onkin selvitetty, että joka toinen uhri on kokenut taloudellisia tappioita identiteettivarkauden vuoksi, ja pahimmillaan seurauksena on ollut taloudellinen ahdinko ja asian selvitystyön jatkuminen vuosikausia. Mutta siinä ei ole vielä kaikki: on melkein sanomattakin selvää, että tällaisen uhriksi joutuminen aiheuttaa henkisesti valtavasti turvattomuutta ja ahdistusta. Usein uhri ei tiedä, kuinka hänen tietonsa on saatu kalasteltua, eikä pysty arvioimaan mitä kaikkea vielä voikaan tapahtua. Onkin siksi todella tärkeää suojautua etukäteen identiteettivarkaudelta niin hyvin kuin pystyy.

Miten suojautua tällaiselta varkaudelta?

Miten suojautua tällaiselta varkaudelta?

Koska varkaat hamuavat juuri henkilötietoja, on tärkeää varjella niitä mahdollisimman hyvin. Älä missään tapauksessa jaa tai kerro kenellekään henkilökohtaisia tietojasi, esimerkiksi PIN-koodeja tai salasanoja. Salasanat kannattaa myös vaihtaa usein, käyttää vahvoja salasanoja, ja tyhjentää säännöllisesti puhelimen ja tietokoneen selainhistoria. Verkkolaitteiden tietoturva on myös syytä päivittää säännönmukaisesti. Muista, että pankit eivät koskaan kysy puhelimitse verkkotunnuksia, ja ole muutenkin todella varovainen kun sähköpostilla tai puhelimella yritetään udella jotakin.

Lisäksi on otettava huomioon, että varkaat eivät lymyile pelkästään teknisten laitteiden ja verkon tiimoilla: henkilötietoja voidaan anastaa ihan suoraan postilaatikon posteista, jos se on lukitsematon, tai kadotetun puhelimen tai lompakon avulla. Älä koskaan myöskään heitä sellaisia papereita, joissa on henkilötietojasi, esimerkiksi lehtikeräykseen tai mihinkään mistä ne voivat joutua vääriin käsiin. Tileihin ja maksukortteihin voi laittaa maksu- ja nostorajat, ja seurata ettei tileiltä tehdä asiattomia veloituksia. Jos itsestä tuntuu että on erityisen altis joutumaan tällaisen varkauden uhriksi, voi tehdä myös tietojenluovutuskiellon toki kannattaa varmistaa, minkälaisia haittoja arkielämään kiellolla on. Ja turvaksi tarjotaan myös identiteettivakuutuksia, joissa on monesti tavanomaisen korvaus- ja vakuutusosion lisäksi ennaltaehkäisevä monitorointipalvelu, ja varkauden sattuessa yhtiöltä saa käytännön tukea ja apua.

Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta voi identiteettivarkaus siis kuitenkin osua kohdalle. Silloin on toimittava nopeasti: tee aina poliisille heti rikosilmoitus, jotta oikeusprosessi lähtee liikkeelle ja voit saada mahdollisia vahingonkorvauksia myöhemmin. Myöskin tuotelaskuista, joista tiedät että et ole kyseisiä tuotteita tilannut, on tärkeää tehdä heti reklamaatiot ottamalla yhteys yritykseen. Valitettavasti uhri saattaa joutua monella saralla hyökkäyksen kohteeksi, ja selvitystyö voi viedä pitkänkin aikaa. Jos näin ikävästi pääsee käymään, kannattaa hakea yksilöllistä apua eri tahoilta; onneksi nykyään pystytään myös sitä apua antamaan. Joka tapauksessa, kannattaa muistaa ne neuvot varotoimenpiteistä kun kyse on henkilötiedoista – emme halua antaa voroille etulyöntiasemaa!

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: