Hardwaren ja softwaren ero

Hardware ja software. Monet ovat varmasti kuulleet puhuttavan näistä kahdesta. Tiedätkö kuitenkaan, mitä ne todella tarkoittavat? Sana “softa” on ehkä tuttu, mutta kaikki eivät ole perehtyneet hardwaren ja softwaren merkitysten eroihin. Ne eivät siis ole sama asia. Itse asiassa ne eroavat toisistaan hyvinkin paljon. Tämä on hyvä tietää, mikäli olet vähääkään tekemisissä tietokoneen kanssa joko työpaikalla tai vapaa-ajalla.

Hardware tarkoittaa minkä tahansa tietoteknisen laitteen fyysistä laitteistoa. Se sisältää kaikki laitteen toiminnan kannalta tarpeelliset komponentit. Nämä komponentit vaihtelevat laitekohtaisesti. Laitteisto voi olla esimerkiksi tietokone tai mobiililaite. Nykyään televisiotkin ovat laitteistoja, joihin saa asennettua ohjelmistoja. Älytelevisioissa on käyttöjärjestelmä, jonka kanssa voidaan käyttää sovelluksia, kuten YouTube, Spotify tai erilaiset pelit. Software tarkoittaa ohjelmistoa. Ohjelmisto taas on kokoelma erilaisia toistensa kanssa yhteistyössä toimivista komponenteista, kuten tiedostoista sekä niihin mahdollisesti liittyvästä dokumentaatiosta. Ohjelmisto on termeistä varmasti tutumpi, sillä moni tietää esimerkiksi käyttöjärjestelmien, videopelien ja toimistokäytössä olevien tietokoneohjelmien olevan ohjelmistoja. Ohjelmistoa voidaan siis käyttää laitteistossa. Tämä on hardwaren ja softwaren varsinainen ero. Ohjelmiston voi hankkia itselleen usein lisensoituna. Tällaisia ovat esimerkiksi kuvanmuokkaus- tai tekstinkäsittelyohjelmat. Käyttäjä maksaa ohjelman lisenssistä ja saa näin ohjelmiston omaan käyttöönsä omalle laitteistolleen. Joskus samalla lisenssillä hankittua ohjelmistoa voidaan käyttää useammassa eri laitteistossa. Mikäli taidot riittävät, on käyttäjän mahdollista ohjelmoida ohjelmisto myös itse. Nykyään yhä useampi opettelee ohjelmoinnin taidon ja tästä voikin olla suurta hyötyä esimerkiksi työnhaussa. Lue ohjelmoinnista esimerkiksi täältä. On olemassa myös vapaita ohjelmistoja, joita käyttäjällä on vapaus käyttää, muokata ja jakaa. Monet ohjelmistot voidaan ladata omalle laitteistolle myös ilmaiseksi. Tällaisia kutsutaan nimellä ilmaisohjelma.

Laitteiston huomioiminen hankittaessa ohjelmistoa

Mikäli olet hankkimassa tiettyä ohjelmistoa, kannattaa ensin varmistaa muutama asia. Mikä laitteisto sinulla on? Onko ohjelmisto yhteensopiva laitteistosi kanssa? Voi esimerkiksi olla, ettei laitteistosi muisti riitä pyörittämään haluamaasi ohjelmistoa. Mikäli toiveenasi on käyttää esimerkiksi raskasta tietokoneohjelmistoa, tulee tietokoneen olla tarpeeksi tehokas. Myöskään videopelit eivät luonnollisesti toimi sellaisella pelikoneella, jolle peliä ei ole valmistettu. Toinen asia ohjelmistoa hankittaessa on sen hinta. Mieti, onko ohjelmiston hinta kannattava. Mikäli joudut maksamaan ohjelmiston lisenssistä kuukausittain monta kymmentä euroa, mutta tarkoituksenasi on käyttää ohjelmistoa vain harvakseltaan, kannattaa ehkä tutkia, olisiko mahdollista saada tehtyä toisenlainen sopimus. Kannattaa myös käydä läpi muut ohjelmistotarjoajat siltä varalta, että heillä sattuu olemaan tarjolla edullisempi vaihtoehto. Ennen ohjelmistosta maksamista kannattaa käydä lukemassa käyttäjien kokemuksia. Mikäli ohjelmisto on toimimaton tai se on jollain tavalla virheellinen tai huonolaatuinen, huomaa tämän yleensä heti käyttäjien jättämistä arvosteluista. Parhaat ja toimivat ohjelmistot ovat yleensä saaneet suurimmaksi osaksi viiden tähden arvosteluja ja niiden latausmäärästä voi huomata, kuinka suosittu ohjelmisto on. Mikäli ohjelmistolla on vain vähäinen määrä latauksia, voi tämä olla huono merkki. Selkeästi hälyttävää ohjelmistoa ei kannata välttämättä heti lähteä asentamaan, jotta et aiheuta haittaa laitteistollesi esimerkiksi viruksilla. Huonojen ohjelmien asennus voi myös tulla kalliiksi, mikäli joudut kokeilemaan useampaa ohjelmistoa todettuasi, ettei edellinen vastannut odotuksiasi tai se ei toiminut.

Laitteiston huomioiminen hankittaessa ohjelmistoa

Nyt, kun tiedät, mikä ero hardwarella ja softwarella on, osaat valaista myös ystäviäsi. Tietotekniikka on kuitenkin nykyaikaa ja alati lisääntyvien laitteiden myötä on hyötyä tietää hieman myös tietoteknisistä asioista.

 

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: