C++ -ohjelmoinnin historia

C++ -ohjelmoinnin historia ulottuu vuoteen 1979. Kunnia C++:n ohjelmoinnista kuuluu tanskalaiselle professorille, Bjarne Stroustrupille. Hänet onkin palkittu useamman kerran työstään. Stroustrup on myös kirjoittanut muutaman teoksen C++-ohjelmoinnista. Lähdetäänpä liikkeelle tietokoneiden historiasta. Ne olivat alun perin jopa huoneiden kokoisia ja niiden ohjelmointi ja mahdollisten virheiden etsiminen oli erittäin vaikeaa ja hidasta. Niinpä tarvittiin muutosta ja keksittiin Assembly-niminen kieli. Kielessä tarvittiin kuitenkin kääntäjää (Assembler), joka käänsi koodikielen konekieleksi. Tarvittiin jotain vielä helpompaa. Ilmestyi kieliä, kuten Basic, Pascal, C jne. Kielet muuttuivat koko ajan helppokäyttöisemmiksi, vaikkakin hitaammiksi. Kun C++ luotiin, oli se C-kielen uudistettu versio. Se sisältää paljon sellaista, joka C-kielestä puuttuu. Tietokone ei suoraan ymmärrä C++ -kieltä, joten siihenkin tarvitaan kääntäjä. Kääntäjä muuttaa kielen tietokoneen ymmärtämään muotoon. Tällainen muoto voi olla esimerkiksi .exe. Näin ohjelmointi saadaan toimimaan tietokoneella. Käännös voidaan suorittaa esimerkiksi G++ -ohjelman avulla. C++ on siis pohjimmiltaan kehitetty C-kielestä, johon lisätty olio-ohjelmointiin ja geneerisyyteen liittyviä ominaisuuksia. Alkuvaiheessa kieli olikin oliolaajennus C-kieleen ja siitä käytettiin nimeä C with Classes. Taustatietona kerrottakoon, että geneerisessä ohjelmoinnissa algoritmit kirjoitetaan metatyypeillä ja itse tietotyyppi määritellään myöhemmin, kun taas olio-ohjelmoinnissa ratkaisut jäsennetään olioiden yhteistoimintana. Oliot ovat toistensa kanssa kommunikoivia perusyksiköitä, jotka sisältävät toisiinsa liittyvää tietoa ja toiminnallisuutta. C++ -kielen ensimmäinen ISO-standardi vahvistettiin vuonna 1998. Muita sen standardeja vahvistettiin vuosina 2011, 2014 ja uusin vuonna 2017. Kieli on kokenut useita korjauksia ja lisäyksiä vuosien varrella ja se on kehittynyt jatkuvasti paremmaksi. Nykyään koodilla voidaan saada aikaiseksi lähes mitä vain. Ja mikä parasta, jokainen meistä voi opetella sitä.

Koodikielen kanssa on oltava tarkkana, sillä virhe koodissa saattaa aiheuttaa suuria ongelmia tai jopa onnettomuuksia. Esimerkiksi vuonna 1996 sattuneen koodivirheen vuoksi Ariane 5 -niminen avaruusraketti tuhoutui 40 sekuntia laukaisun jälkeen. Tietokone toimii tarkasti juuri niin kuin on ohjelmoitu. Tämän vuoksi ohjelmoijan on oltava erityisen tarkkana virheiden suhteen. Ammattilaiskoodaajan käsissä koodeilla voidaan kuitenkin ohjelmoida erittäin tarkasti lähes mitä tahansa.

 

C++:n käyttö nykyään

C++ sopii lähes kaikkeen, mitä tietokoneilla vain voi tehdä. Sen opettelu on hidasta ja vaikeaa, mutta erittäin palkitsevaa. Tarjolla on runsaasti työpaikkoja, joissa koodikielen osaamisesta on hyötyä. Voit päästä vaikkapa pelisuunnittelijaksi – vain taivas on rajana! Ja mikä parasta, hommaan ei tarvitse välttämättä edes koulutusta. Kielen voi harjoitella kotona. Nykyään lähes jokaisella on tietokone ja saatavilla on runsaasti oppikirjoja ja muita oppaita, joiden avulla kielen opettelu onnistuu. Koodaamisen voi aloittaa kuka tahansa, jolla kärsivällisyyttä ja oppimisen halua riittää. Kieltä voidaan käyttää monilla eri alustoilla ja se toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä. Voit luoda vaikka pelejä tai toimistosovelluksia. Ja mikä parasta, voit suunnitella niistä juuri omanlaisesi tai valmistaa sovelluksia tilauksesta. Mikäli olet kiinnostunut ohjelmoinnista, kannattaa aloittaa lukemalla läpi Internetin oppaita. Näin saat peruskäsityksen koodista. Tämän jälkeen voit siirtyä esimerkiksi opaskirjoihin tai nettioppaisiin. Internetistä löytyy myös opasvideoita, joita voit käyttää hyödyksesi. Kysymyksiä varmasti herää oppimisen lomassa, joten kannattaa liittyä ohjelmointiin keskittyvälle foorumille, josta löydät muita ohjelmoijia ja voit saada neuvoja kaikkiin ongelmiin, joihin saatat koodien opettelussa törmätä. Muista, ettei kannata lannistua, mikäli et kuukaudessa tai puolessa vuodessakaan ole vielä koodausguru. Koodaus on hidasta, mutta lopulta opettelu kuitenkin palkitsee. Kaikki parhaimmatkin koodaajat ovat lähteneet liikkeelle tyhjästä. Lue C++:sta lisää oppaasta täältä. Onnea ja kärsivällisyyttä opetteluun!

C++:n käyttö nykyään

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: