Älypuhelimen turvallisuus

Kehittyvä teknologia ja moderni ympäristö tarjoavat helpotusta arkeen monella eri tavalla. Älypuhelimet ovat tuoneet yhteiskuntaamme uuden ulottuvuuden, jossa voimme pysyä maailman tapahtumissa mukana jatkuvasti, sekä pitää yhteyttä läheisiimme aina kuin vain haluamme.

Samaan aikaan tämä kehittyvät maailma tuo mukanaan haasteita, joihin emme ole aina osanneet varautua. Valitettavasti uutta teknologiaa käytetään monella tapaa väärin ja tämän vuoksi on syytä varautua muutamiin turvallisuuteen liittyviin asioihin, jotta voisit ennakoida väärinkäytöt mahdollisimman tehokkaasti.

Väärinkäytön ennakointi on älypuhelimien turvallisuudessa ensisijaista. Mitä enemmän pystyt varautumaan etukäteen mahdollisiin uhkiin, sitä varmempaa on, ettei niiden uhriksi joudu lainkaan. Usein älypuhelimen turvallisuutta ei osaa ajatella, ennen kuin se tapahtuu omalle kohdalle.

Tarkista käyttöjärjestelmäsi turvallisuus

Lähtökohtaisesti osat puhelimet ovat alttiimpia turvallisuusriskeille kuin toiset, kuten esimerkiksi iOS-käyttöjärjestelmässä, jota käyttävät Applen tuotteet, on käytännössä mahdoton riski päästä käsiksi järjestelmään. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta, mutta Android-käyttäjien kannattaa pitää erityisesti silmät auki uhkien varalta. Paras mahdollinen tapa on ladata turvalliselta yhtiöltä ilmainen uhkatorjuntasovellus Android-puhelimiin, jotka auttavat pitämään puhelimet turvassa. Kannattaa suosia esimerkiksi suomalaisia tietoturvayhtiöitä ja tehdä netissä hieman tutkimusta siitä, mikä kannattaa valita – jotkut käyttävät näitä sovelluksia myös väärin. Käyttöjärjestelmien turvallisuus ei kuitenkaan ole se ainoa asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. On nimittäin yllättävää, kuinka paljon joutuu kyberuhkien uhriksi ilman, että olisi oikeastaan edes tehnyt itse mitään väärää ja vaikka kaikki salasanat olisivatkin monimerkkisiä, sekä hyviä.

Kaksivaiheiset todennukset

Vaikka kyseessä ei olekaan suoraan älypuhelimien turvallisuutta koskeva asia, niin kaksivaiheisen todennuksen käyttöönotto sovelluksissa ja sivustoilla, joita käytät, on erinomainen tapa kohottaa älypuhelimesi turvallisuutta. Vierailet nimittäin tilastojen mukaan todennäköisesti näillä suosikkisivustoilla ja käytät suosikkisovelluksiasi juuri puhelimellasi. Yksi osa nettiturvallisuutta on se, että vaikka jokin arkaluonteinen tieto pääsisikin vääriin käsiin, sillä yhdellä väärällä tiedolla ei välttämättä tee mitään. Mikäli esimerkiksi salasanasi on isossa ja julkisessa tietoturvavuodossa, kaksivaiheinen todennus estää sen, että kun ohjelmisto tai sivusto tunnistaa kummallista käyttäytymistä, se pyytää sinua vahvistamaan identiteettisi toisella tavalla.

Kaksivaiheinen todennus voi olla salasanan lisäksi esimerkiksi se, että puhelinnumerosi on kytketty tiliin niin, että kun yrität kirjautua uudesta tai tuntemattomasta paikasta, tulee puhelimeesi tekstiviesti, jossa on koodi. Kirjautuessasi sisään järjestelmä kysyy koodia. Mikäli tilillesi yrittää päästä joku, jonka ei kuuluisi niin tehdä, tulee sinulle tämä tekstiviesti-ilmoitus ja voit heti reagoida siihen. On valitettavaa, kuinka usein suomalaisetkin joutuvat tietoturvavuotojen kohteeksi ja tästä syystä nettirikollisten polkua tulee hidastaa kaikille mahdollisilla keinoilla. Suositellaan, että käyttäisit esimerkiksi Facebook-kirjautumista hyvin harvoissa paikoissa ja vain luotettavilla sivustoilla. Sama pätee Google-tiliin. Mikäli menettäisit hallintasi esimerkiksi Facebook-tiliisi, jäisivät muut tilisi kuitenkin vielä suojaan.

Nämä ovat vain muutamia ehdotuksia siihen, miten voi kohottaa älypuhelimen turvallisuutta. Älypuhelin kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan ajatustapaan, jossa pidät kaikki kotisi laitteet mahdollisimman turvassa ulkopuolisilta uhkilta. Pidäthän siis salasanat visusti turvassa, älä käytä salasanaasi kaikkiin mahdollisiin tileihin ja pidä laitteiden tietoturvajärjestelmät ajan tasalla.

Älypuhelimessasi yksi tärkeä osa on myös pitää huoli siitä, että lataat puhelimeesi vain suositeltuja ja luotettavia sovelluksia. Vuosien mittaan on tullut selville, että monet ovat tehneet esimerkiksi hauskoja pelejä tai muita “hyötysovelluksia”, jotka myöhemmin paljastuvatkin väärinkäyttöä varten tehdyiksi sovelluksiksi. Älypuhelimen käytössä maalaisjärki toimii hyvin ja mikäli jokin epäilyttää, se kannattaa tarkistaa tai jättää kokonaan väliin. Älypuhelimessasi saattaa olla todella tärkeitä ja arkaluonteisia tietoja, joista kannattaa pitää tarkkaan huolta. Turvallisia hetkiä älypuhelimien maailmassa!

Viimeisimmät artikkelit

Christina Written by: